Hamilelikte Fizik Tedavi Uygulanır Mı?

Gebelik döneminde fizik tedavi uygulamaları ile ilgili tüm merak ettikleriniz için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Hamilelik döneminde fizik tedavi uygulamalarının gerçekten de yararlı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan biridir. Ağır bir gebelik dönemi geçiren kadınlar için önerilen fizik tedavi uygulamalarının uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Hamilelikte fizik tedavi uygulamaları sayesinde bel ve bacak bölgesindeki ağrılar daha etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Hamilelikte Fizik Tedavi Zararlı Mı?
Hamilelikte fizik tedavi uygulamaları kesinlikle zararlı değildir. Ancak fizik tedaviye ihtiyaç duyulmasının ve bunun uygulanmasının bir fizik tedavi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir. Her kadın gebelik dönemini farklı sorunlar ile birlikte geçirebilmektedir. Bunun için de gebelik döneminin daha konforlu ve sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi çok önemlidir. Bu süreçte hem fiziksel olarak hem de ruhsal yönden anne adayının kendini iyi hissetmesini sağlamak da en önemli konulardan biridir.
Gebelik döneminde bebeğin büyümesi ile birlikte anne adayının kas ve iskelet sisteminde de büyük değişiklikler yaşanabilmektedir. Buna bağlı olarak da anne adayı bebeklik döneminin ilerlemesi ile birlikte pek çok yeni sorun ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Ağrılar anne adaylarının günlük yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebilecek durumlarda meydana gelebilir. Bunun için de hamilelikte fizik tedavi en yararlı çözümlerden biri olarak tercih edilebilmektedir.
Gebelikte Fizik Tedavi Zararları
Hamilelikte fizik tedavi zararlı olmamakla birlikte pek çok doktor tarafından da anne adaylarına önerilmektedir. Aşırı ödem ve şişlik oluşmasının yanı sıra bebeğin yaptığı baskı ile omurga, sırt, bel ve bacak ağrıları için fizik tedavi oldukça yararlı olmaktadır.
Ancak hamilelikte fizik tedavi için öncelikli olarak bunu doktorunuzun onaylaması ve yine bir fizik tedavi uzmanı tarafından bu tedavi sürecini atlatmanız gerekmektedir.
Herhangi bir zararı olmayan hamilelikte fizik tedavi uygulamalarının aksine doğumun daha rahat bir şekilde yapılmasına da yardımcı olabilmektedir. Anne adayı hamilelik döneminde kendini daha rahat ve konforlu hissedecektir.
Gebelikte Fizik Tedavi Egzersizleri
Hamilelikte fizik tedavi için doktor kontrolü ile anne adayına pek çok egzersiz yaptırılmaktadır. Bu egzersizler sayesinde ödemler ve şişlikler de kısa sürede geçtiği için anne adayının yaşadığı kas ve iskelet ağrıları da dinmektedir.
Hamilelikte fizik tedavi sırasında uygulanan bazı tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Ağrı Tedavileri
Bel ve boyun ağrıları için kramp oluşmasının önüne geçmek adına ağrı tedavileri uygulanabilmektedir. Hamilelikte fizik tedavi ağrı egzersizleri aynı zamanda eklemlerde meydana gelebilecek travmaların da önüne geçebilmektedir.
Ödem Ve Varis Tedavileri
Gebelik döneminde anne adaylarının en sık yaşadığı sorunlar içerisinde yer alan ödem ve şişlikler hamilelikte fizik tedavi seansları ile çözüme kavuşturulmaktadır. El ve ayaklardaki dolaşım yetersizliği tedavi edilerek egzersizler ile toplar damarların sağlığına kavuşması sağlanmaktadır. Bu sayede de gebelik döneminde anne adayında görülebilen varis sorununun da önüne geçilebilmektedir.
İdrar Kaçırma Tedavileri
Gebelik döneminde pek çok anne adayının yaşadığı sorunlardan biri olan idrar kaçırma sorunu hamilelikte fizik tedavi egzersizleri ile tedavi edilebilmektedir. Kas iskeletinin kapasitesini artıran egzersizler ile gebelik döneminde idrar kaçırma problemi çözüme kavuşturulmaktadır.
Hamilelikte Fizik Tedavi Olur Mu?
Hamilelikte fizik tedavi pek çok sorun için oldukça etkili olan bir tedavi yöntemidir. Anne adaylarının gebeliğin ilk başlarından itibaren yaşadıkları kas ve iskelet sistemindeki değişikliklere göre ağrıları da değişebilmektedir. Gebelikte yaşanan tüm eklem, kas ve vücut ağrıları için fizik tedavi pek çok faydayı bir arada sunmaktadır.
Hamilelikte fizik tedavi yöntemlerinin etkili olduğu bazı rahatsızları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bel ağrıları
- Sinir sıkışmalarına bağlı olarak meydana gelen travmatik sendromlar
- Baldır ve kol kısımlarında meydana gelen kramplar
- Bacak bölgesinde gebeliğin ilerleyen dönemlerinde oluşan varis sorunları
- Omurilikte oluşan baskıya bağlı olarak meydana gelebilen duruş bozuklukları
- İdrar kaçırma ve idrar tutamama sorunu
Hamilelikte fizik tedavi sırasında masaj tekniklerinin de bu süreçte tedaviye destekleyici olarak uygulanması oldukça yararlı olacaktır. Anne adayı fizik tedavi uygulamaları sayesinde gevşeyerek ağrılarından kurtulacak ve kendini daha rahat hissedecektir. Doğumda da olumlu katkısının görüleceği hamilelikte fizik tedavi uygulamaları aynı zamanda doğum sonrasındaki iyileşme sürecini de oldukça olumlu etkilemekte ve iyileşmeyi hızlandırmaktadır.