Tüp Bebekle Hamile Kalanlar İle İlgili Merak Edilenler

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar İle İlgili Merak Edilenler

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar İle İlgili Merak Edilenler ve en çok sorulan soruları sizler için bir araya derledik. Tüp bebek ile hamile kalanlar hakkında doğru bilinen yanlışları da yazımızda bulabilirsiniz. Tüp bebek ile gebelik döneminde nelere dikkat edilmeli, nasıl beslenilmeli ve gebelik döneminde ilaç kullanımı doktor kontrolünde cevaplanması gereken sorulardır. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan her kadının öncelikli olarak farklı bir gebelik dönemi geçirdiğini söylemekte yarar vardır. Bunun için hem sizin hem de bebeğinizin sağlık durumu göz önünde bulundurularak sadece doktorunuzun tavsiyeleri neticesinde hareket etmeniz tavsiye olunur.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Belirtileriniz Nelerdir?

Tüp bebekle hamile kalanlar belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında hamilelik belirtilerinin bel ağrısı şikayeti ile birlikte geliştiği söylenebilmektedir. En sık yaşanılan belirtiler içerisinde olan bel ağrıları embriyo oluşumunun tamamlanmasına kadar şiddetini artırarak da devam edebilmektedir.

Kanama gerçekleşmeyen bir tüp bebek transferi sonrasında ise karın ağrısı ve bununla birlikte gelişen kusma atakları da tüp bebekle hamile kalanlar arasında en sık görülen belirtilerdendir.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  • Tüp bebekle hamile kalanlar özellikle ilk 48 saat içerisinde çok daha dikkatli olmalıdırlar. Ağır bir şey kaldırmamaya dikkat etmeli ve bununla birlikte spor veya çeşitli fiziksel aktivelerden de kaçınmalıdır.
  • İlk 48 saat içerisinde yüzme gibi sporlardan da uzak durulması gerekmektedir.
  • Sigara ve alkol kullanmamak da bu süreçte en önemli noktalardan biridir.
  • Tüp bebek transferinin yapıldığı ilk 48 saat içerisinde kesinlikle cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir.
  • Ancak bunların yanı sıra normal yaşantınıza kendinizi çok yormayacak şekilde devam etmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar İlişkiye Girebilir Mi?

Tüp bebekle hamile kalanlar ilk birkaç gün doktorunun da önerisi ile cinsel ilişkiden uzak durması tavsiye edilmektedir. Ancak doktoru herhangi bir sorun olmadığını belirtirse tüp bebek transferi işlemi sonrasında cinsel ilişkiye girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Normal Doğum Yapabilir Mi?

Tüp bebekle hamile kalanlar da diğer gebelik dönemlerini yaşayanlar gibi normal doğum yapabilmektedir. Dilerlerse sezaryen doğum da yine tüp bebek yöntemi ile hamile kalan kadınlar için gerçekleşebilmektedir. Genellikle bu konu ile ilgili bilinen yanlışlardan biri de tüp bebekle hamile kalanlar genelde sezaryen ile doğum yapar bilgisidir. Bu bilgi kesinlikle yanlış olmakla birlikte her anne adayının sağlık durumları el verdiği ölçüde ve doktorunun da kontrolü eşliğinde normal doğum yapabilme şansı bulunmaktadır.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Hangi İlaçlar Kullanıyorsunuz?

Tüp bebekle hamile kalanlar tedavi süreci içerisinde herhangi bir hastalıktan kaynaklı olarak değil bu sürecin gerektirdiği ilaçları kullanmak zorunda kalabilmektedir. Transfer edilen embriyonun gebeliğe hazırlanması için sağlıklı bir süreç yaşanması adına ağızdan ya da vajinal yoldan alınması gereken bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu sayede de bu ilaçların kullanımı ile daha kaliteli ve daha fazla sayıda yumurta gelişimi sağlanabilmektedir.

HMG, GnRH Agonistleri, GnRH Antagonistleri, Klomifen, Uriner FSH, Rekomninant FSH ve Menotropin gibi ilaçlardır. Tüp bebekle hamile kalanlar tedavi süreçleri içerisinde sadece doktorlarının önerdiği dozda ve kullanılması gereken ilaçları kullanmalıdır. Bunun yanı sıra her anne adayının da tüm ilaçları kullanmadığı gibi farklı dozlarda da kişisel ihtiyaçlarına göre doktoru tarafından ayarlandığını ayrıca belirtmek gerekmektedir.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nasıl Beslenmeli?

  • Tüp bebekle hamile kalanlar bu süreçte fiziksel olarak kendilerine çok daha iyi bakmalıdır. Özellikle beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için sağlıklı bir beslenme programına sahip olmaları önerilmektedir.
  • Bol miktarda su tüketimi bu süreçte en önemli konulardan biridir.
  • Doymamış yağ ve asit oranına sahip olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
  • Kırmızı ve beyaz et dışında balık ve sebze tüketiminin de dengeli bir şekilde her güne yayılması gerekmektedir.
  • Protein içeren besinler özellikle yumurta hücresinin olgunlaşmasına büyük katkı sağlamaktadır. Yumurta, az yağlı et çeşitleri ve çeşitli baklagiller de bu dönemde sıklıkla beslenme programı içerisinde yer almalıdır.

Tüp bebekle hamile kalanlar her zaman organik ve taze sebze ve meyve tüketimi konusunda daha hassas davranmalıdırlar. Yeşil yapraklı sebzelerin bolca tüketilmesi tavsiye edilirken çinko bakımında zengin besinler de tüp bebekle hamile kalanlar için uygundur.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar