Ketojenik Diyet Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Ketojenik Diyet/Beslenme
Birçok ünlüyü zayıflatması ile anılan ve günümüzde popüler diyetler arasında yer alan ketojenik diyet, diyetisyenler tarafından önerilen sağlığa faydalı ve uygulaması kolay bir diyettir. Diğer diyet listelerine kıyasla, yoğun bir beslenme listesi olan ve insanı aç bırakmadan zayıflatan bu diyette herhangi bir kalori hesabı yapılmamaktadır. Dolayısıyla insanların çok memnun kaldığı diyetlerden bir tanesidir. Çünkü içeriği oldukça kabarık bir liste ile kişiden günü geçirmesi istenir.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, kişilerin karbonhidrat alımını sıfırladığı ve yoğun bir şekilde yağ alımıyla beslendiği diyettir. Bu diyette kişi, sağlıklı yağ içeren her besini tüketebilir. Hatta çoğu zaman listelerinde sağlıksız yağ içeren besinler de yer alır. Bu diyette tek bir yasak vardır: Karbonhidrat tüketmek.
Kişilerin sevdikleri gıdalardan tamamen vazgeçmeden, uzun süre uygulayabilecekleri ve zorlanmayacakları bu diyet, bol bol sağlıklı yağ içeren bir diyettir. İçerisinde yer alan besinler, kişilerin yemek istedikleri besinlere göre değişiklik gösterir. Yani diğer diyetlerle kıyaslandığında, kişilerin kendi yeme içme zevklerine göre hazırlanabilen tek diyet listesi olduğu söylenebilir. Kişi oturup diyetisyenle beraber ne yiyip içeceğine karar verebilir. Bu diyette çay kahve yasaklarının da olmaması, uygulanabilirliği arttırmıştır.
Ketojenik diyette herhangi bir kalori sınırlaması bulunmamaktadır. Kişiler istedikleri gibi yiyip içme özgürlüğüne sahiptir. Tek fark sağlıksız gıdalar ile sağlıklı gıdaların yerini değiştirmek ve karbonhidrat tüketiminden uzak durmaktır. Vücut bol yağ alımı dolayısıyla şaşıracak, karbonhidrat girişi olmadığından eritmeye yağlardan başlayacak ve sonucunda hızlı bir şekilde kilo verimi sağlanacaktır.
Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanır?
Ketojenik diyet uygulanması en kolay olan diyetlerden bir tanesidir. Çünkü kişi aç kalmadan rahat bir şekilde kilo verebilir. Ketojenik diyet uygulanmaya başlanmadan önce, kişinin bir diyetisyene başvurması ve kendi için en uygun listeyi oluşturması gerekmektedir. Evet yağ alımı doğru oldukça, diyet her türlü kilo verdirir. Ancak diyetisyen kişinin kan değerlerini ve vücut ölçülerini baz alarak bir liste oluşturacaktır. Bazı gıdalar kişide alerjik reaksiyon gösterebilir, listeye bunların eklenmemesi konusunda yardımcı olacak kişi diyetisyendir.
Ketojenik diyette, kişilerin bazen almaları gereken bazı ek gıdalar olabilir. Ketoslim, keto guru gibi isimlerle adlandırılan ve çoğaltılan bu gıdalar, kişinin diyeti daha doğru geçirmesini sağlayacaktır. Tokluk hissi veren bu gıdalar hem sürecin rahat geçmesini sağlar, hem de kişinin gerekli besin değerlerine ulaşmasına katkıda bulunur. Bazen bu diyette, karbonhidrat alımının çok düşmesi, vücutta bazı sıkıntılara neden olabilir. Bu gıdalar bu süreci destekleyecek ve kişinin bu diyetten en sağlıklı şekilde ayrılmasına olanak verecektir.
Kişi kendisine ait en uygun listeye sahip olduktan sonra, ketojenik diyeti uygulamaya başlayabilir. İlk üç gün, kaçamak yapmamaya özen göstermekte fayda vardır. Çünkü vücudun şaşırma ve ödemi atma süresi 3 gün alabilmektedir. Fakat sonrasında, diyetisyenin verdiği talimatlara göre, kişi haftada bir veya iki olacak şekilde bazı kaçamaklar yapabilir. Bu kaçamaklar vücudun yine şoka girmesine neden olarak, kilo verimini hızlandıracaktır. Fakat yine de abartmamak ve istikrar sağlamak önemlidir. Diyetisyen yapılacak kaçamakların öğün saatleri ve ölçüleri konusunda kişiyi bilgilendirecektir.
Ketojenik Diyet Uygularken Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?
Her kişinin diyet listesi birbirinden farklı olabilir. Örneğin yumurta bu diyetin olmazsa olmazıdır. Fakat yumurtaya alerjisi olan kişiler ve yumurta tüketemeyen kişiler için de bir alternatife ihtiyaç vardır. Bu alternatif takviye gıdalar ile olabileceği gibi, diyetisyenin önerdiği diğer gıdalar ile de olabilir. Bu diyette ekmek, makarna, poğaça, açma, börek gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi tamamen yasaktır. Ama tabi diyetisyen kontrolünde bu gıdalar ölçülü olarak arada bir tüketilir. Yani hiç vazgeçemeyenler korkması gereken bir durum söz konusu değildir.
Ketojenik diyette en çok tüketilen gıdalar, avokado, mango, yulaf, chia tohumu, çörek otu yağı, aspir yağı, elma sirkesi, hindistan cevizi yağı, ananas, elma gibi gıdalardır. Bu gıdaların içeriği daha çok yağ, vitamin ve liftir. Karbonhidrat içeren gıdalar, ketojenik diyete dahil olmadığından ekmek tüketimi sıfırlanır. Bunu bırakamayanlara önerilen tam buğday ekmeği ya da çavdar ekmeğidir. Bunun yanı sıra, ekmek niyetine ceviz, çiğ badem, çiğ fındık gibi gıdaların tüketimi önerilir.
Ketojenik diyette yenilebilecek gıdalar çok fazladır. Normal diyette olduğu gibi bir sınırlama yoktur. Ancak bu diyette besin dengesinin iyice tartılması ve tek tek hesaplanması gerekir. Bunu yapmak için oluşturulmuş programlar olması dolayısıyla, kişilerin işi çok zor olmayacaktır. Tek yapmaları gereken yedikleri her şeyi yazmak, hiçbir şeyi atlamamaktır. Düzenli bir şekilde ilerlenildiği ve en az üç gün üst üste karbonhidrat alımı yüzde onu geçmediği sürece, diyet başarı gösterecektir.
Ketojenik Diyeti Uygulamanın Faydaları
Ketojenik diyet, diyet yapamıyorum diye yakınan kişilere diyetisyenler tarafından önerilen uygulaması çok kolay bir diyettir. Bunun yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Intermittering Fasting (IF) gibi diyetler ile de birleştirilebilir. Günde iki öğün yemek yemekten ve 17 saat açlıktan oluşan bu diyet ile, ketojenik diyet birleştiğinde ve üzerine de spor eklendiğinde, kişinin zayıflaması çok kolay ve kaçınılmaz olacaktır. Bu süreç ile zayıflama hızı iki katına çıkacaktır.
Ketojenik diyet, kişilerin çok güzel bölgesel incelme sağlamalarına da katkı sağlamaktadır. Özellikle sporla desteklendiğinde, çok güzel sonuçlar vermektedir. Zaten yapısı itibariyle aç kalmayı amaçlamayan ve yağ alımını zirvelere çıkaran bu diyet, spor için yeterli enerjiyi sağlamaktadır. Ketojenik diyet sadece kilo vermeyi amaçlayanlara değil, birçok sporcuya da önerilmektedir. Çünkü bol protein alımı, bol yağ alımı, bol vitamin alımı gibi uygulamalar, kişilerin daha enerjik ve sağlıklı bir şekilde spor yapmasını sağlamaktadır. Birçok sporcu ketojenik diyet uygulamaktadır.
Ketojenik Diyet Uygulamanın Dezavantajları
Ketojenik diyet sağlıklı, kolay uygulanabilir bir diyet olması dolayısıyla çok fazla bir dezavantaja sahip değildir. Ancak maddiyat konusunda insanların biraz sıkıntıya düşmesine neden olabilir. Çünkü diyetin içerdiği gıdalar, malesef maliyeti yüksek gıdalardır. Diğer diyetlerde olduğu kadar günlük yiyecekleri içermediği gibi, takviye gıda da gerektirebilmektedir. Takviye gıdaların birçoğu, malesef pahalıdır. Bu durum bu diyetin halk arasında uygulanabilir oluşunu engellemektedir.
Daha çok maddi durumu iyi kişiler tarafından uygulanan bu diyet, mide küçültme ameliyatı olmak isteyen kişilerin bu ameliyata ihtiyaç duymadan zayıflamalarını sağlamaktadır. Mide küçültme ameliyatı için harcanacak para bu diyet için harcanabilir. Elbette pahalı olsa da, bir mide küçültme ameliyatı kadar yüksek bir fiyata sahip değildir. Hem insanların sağlıklı bir şekilde zayıflamaları için bir seçenektir, hem de tıbbi bir uygulamaya gerek bırakmaması dolayısıyla avantajlıdır. Yine de bu durum maddiyat kısmını örtmemektedir. Çünkü bu gıdaların sürekli tüketilmesi ve tekrar tekrar alınması, malesef aile bütçesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Ketojenik Diyet Kimler Tarafından Uygulanamaz?
Ketojenik diyet kişiye özel hazırlanan bir diyet olması dolayısıyla, herkes tarafından uygulanabilir bir diyettir. Vücudun sağlıklı bir şekilde kilo vermesini ya da korumasını sağlayan bu diyeti uygulayan kişiler, diyet sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşamazlar. Vücuda zarar vermeyen bu diyette tek anahtar nokta, diyeti doğru uygulamaktır. Diyetisyen ile bu diyeti uygulamak şarttır. Çünkü diyetisyen harici uygulanması, kişinin kendi sağlık yapısı için yanlış olan diyet listeleri oluşturmasına ve akabinde sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.
Ketojenik diyet, diyetisyen tarafından önerilen bir liste ile, takviye gıdaları da aksatılmadan uygulandığı takdirde, hiçbir şekilde yan etki yaratmayan bir diyet olması dolayısıyla herkes tarafından uygulanabilir. Şeker ve kolesterol hastaları için dahi uygun olan bu diyetin tek anahtar noktası, diyetisyen kontrolünde olmaktır.
Örnek Ketojenik Diyet Listesi
(Not: Bu liste IF diyeti ile birleştirilmiş örnek bir listedir, diyetisyene ya da doktora danışılmadan uygulanması tavsiye edilmemektedir. Kişiler herhangi bir sağlık sorunları yoksa, 4 gün süreyle tekrar ederek şok olarak uygulayabilir. Daha fazlası uzmana danışılmadığı takdirde önerilmez!)
1.gün
Öğle öğünü için (tavsiye edilen saat 12:00)
- Üç yumurta ile hazırlanan az tereyağlı omlet (bir kaşık tereyağı),
- Bir kase buharda pişirilmiş birkaç brokoli üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon.
Ara öğün için (t.e.s. 15:00)
- Bir kase tam yağlı evde yapılmış yoğurt ya da hazır yarım yağlı yoğurt,
- 50 gram yulaf ezmesi (ikisi karıştırılarak ve üzerine meyve eklenerek tüketilebilir. Ya da ceviz içi, çiğ badem eklenebilir).
Akşam öğünü için (t.e.s. 18:00)
- 300 gram sığır kıyması ile yapılan fırında köfte ya da haşlanmış hindi eti,
- Bir kase mevsim yeşilliği üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon,
- Bir avuç yer fıstığı (tercihen 8 adet çiğ badem ya da 10 adet çiğ fındık da tüketilebilir).
Makrolar: 50 gram karbonhidrat alınmış olacak, 103 gram protein, 125 gram yağ. Toplam kalori 1737 ile gün tamamlanacak.
2.gün
Öğle öğünü için (t.e.s. 12:00)
- Üç yumurta ile hazırlanmış bol tereyağlı omlet (iki kaşık tereyağı) ya da iki kibrik kutusu büyüklüğünde peynir, yanına 10 adet siyah zeytin,
- Bir kase buharda kaynatılmış karnabahar üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon.
Ara öğün için (t.e.s. 15:00)
- Bir bardak kefir ya da yoğurt,
- 5 adet tüm ceviz ya da 8 adet çiğ badem ya da 10 adet çiğ fındık ya da bir avuç yer fıstığı.
Akşam öğünü için (t.e.s. 18:00)
- 350 gram hindi göğüs eti ile yapılan ızgara ya da sığır etinden yapılmış kıyma ile fırında köfte,
- Bir kase mevsim yeşilliği üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon ya da yarım çay bardağı sirke,
Makrolar: Yine 50 gram karbonhidrat, 108 gram protein, 122 gram yağ alımı. Toplam kalori 1717 ve gün sonu.