Bebek Hırıltısı Nedir? Nedenleri? Türleri?

Bebek Hırıltısı Nedir? Nedenleri? Türleri?

Bebek Hırıltısı, bebek nefes aldığında ıslık gibi tiz bir ses şeklinde kendini gösterir. Nefes alırken hırıltılı bir bebek sesi daha çok bir tünelden esen bir rüzgara benziyor. Sıkıştırıldığında gıcırdayan bir oyuncak gibi de gelebilir. Bebeklerde ve çocuklarda nefes alırken bu ıslık sesi yaygındır. Bebeklerde hırıltı sesi, hava yollarının daraldığını ve havayı sese neden olan küçük bir açıklıktan geçmeye zorladığını gösterir. Hırıltı sıklığı ve yoğunluğu altta yatan nedenlere bağlıdır. Bebeklerin yaklaşık %30’u en az bir kez hırıltılı solunum yaşar. Astım , enfeksiyonlar, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) , alerjiler hırıltılı solunumun bazı yaygın nedenleridir.

Bebeklerde Hırıltı Nedir?

Bir ıslık sesinin eşlik ettiği küçük nefesler, bebeklerde hırıltıyı karakterize eden şeydir. Küçük hava yolları, diğer şeylerin yanı sıra, nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarmalarına neden olur. Birkaçı yaygındır, bazıları ise endişe kaynağı olabilir.

Bebeklerde solunum sesleri değişebilir. Bebekler genellikle uykudayken, uyanık oldukları zamana kıyasla yavaş, derin nefes alırlar. Hırıltı, ağır nefes almaktan farklıdır. Birkaç Homurdanıyor , snores veya iç çeker hırıltılı nefes ile aynı değildir. Genellikle nefes verirken hırıltı oluşur. Akciğerlerdeki alt hava yolu pasajları tıkandığında veya daraldığında ortaya çıkar. Bebeğin burnundaki mukus, bebek nefes aldığında gürültüye neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde hırıltı sorunlarına pek çok şey neden olabilse de, stetoskop olmadan hırıltı olduğunu tespit etmek zordur.

Bir tıkırtı sesiyle birlikte ıslık sesi veya nefes alma gibi tutarlı bir sesin daha fazla araştırılması gerekir.

Bebek Hırıltı Türleri

Bebeklerin akciğerleri küçüktür ve solunum yolları daha az dirençlidir. Daha düşük elastik geri tepme ve daha dar yan hava yollarına sahiptirler, bu da onları tıkanmaya karşı duyarlı hale getirir.

Bebek, ortamdaki toz, saç gibi kirletici maddelere maruz kaldığında veya mevsimsel ise hırıltılı solunum yapıyorsa, astım veya alerji kaynaklı hırıltı olması muhtemeldir.

Hırıltı aniden olursa, solunum yollarındaki bir enfeksiyon veya yabancı bir cisim nedeniyle bir sonuç veya reaksiyon olabilir.

Doğumdan itibaren sürekli hırıltı, bebeğin anatomisinde doğuştan bir sorun olabileceğini düşündürebilir. Sürekli olarak hırıltı veya solunum yolu hastalıklarından muzdarip olan çocuklar, kistik fibroz veya birincil siliyer diskinezi için test yaptırmalıdır .

Bebek Hırıltısının Nedenleri

Bebeğin solunumunda bir anormallik veya solunum yolundaki sorunları gösteren yaygın bir semptom olan hırıltı, enfeksiyonlardan veya otoimmün bozukluklardan kaynaklanabilir. Aşağıda hırıltıya neden olabilecek birkaç neden verilmiştir:

  1. Viral veya Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar , hava yollarını daraltan iltihaplanma ve mukus birikimine neden olabilir. Bu, bebeğin havada nefes alamamasına kadar ağırlaştırılabilir. Soğuk algınlığı, bademcik iltihabı , bronşit , üst solunum yolu enfeksiyonu ve zatürreye neden olan virüsler ve bakteriler hırıltılı solunum sorunlarına yol açabilir.

  1. Alerjiler

Bebeklerin havadaki maddelere alerjisi olabilir. Akciğerlere giden hava yolları, alerjene tepki verebilir ve iltihaplanmaya ve ilave mukus salgılanmasına neden olabilir. Bu, nefes darlığına ve hırıltılı solunuma yol açar. Toz, toz akarları, evcil hayvan kürkü, kepek, hamamböceği, polen ve küf, bebeklerin hırıltı geliştirebileceği yaygın alerjenlerdir.

  1. Genetik Olarak Kalıtılan Hastalıklar

Astım gibi genetik hastalıklar, bu genleri miras aldıkları için çocuklarda hırıltıya neden olabilir. Astım, bir alerjene maruz kalma nedeniyle de tetiklenebilir ve beş yaşına kadar tekrarlayan hırıltılı solunuma neden olabilir. Kistik fibroz, hırıltıya neden olan başka bir kalıtsal hastalıktır. Hava yollarını tıkayan mukus üretir.

  1. GÖRH

Gastroözofageal reflü hastalığı, mide ve mide asidi içeriğinin yemek borusundan boğaza akma eğiliminde olduğu kronik bir asit reflü problemidir. Bu, solunum yollarıyla temas ettiğinde tahrişe neden olur. Mide içeriği nedeniyle nefes borusunun tahriş olması ve tıkanması hırıltıya neden olur.

  1. Uyku Apnesi

Hava yolundaki tıkanıklığın olduğu yerde uyku apnesi oluşabilir. Bademcikler ve adenoidlerde enfeksiyon nedeniyle yaygın bir durum ortaya çıkar. Dokular genişleyerek enfeksiyona neden olur ve solunum sırasında hırıltıya neden olan hava yoluna sert bir şekilde baskı yapar.

  1. Boğulma

Üzüm , kuruyemiş , kuru üzüm veya küçük oyuncaklar gibi yiyeceklerle boğulmak hava yollarını tıkayabilir. Bu tıkanıklık, solunum sırasında hırıltıya neden olabilecek hava yolunun daralmasına neden olur.

  1. Kaviteler, Tümörler, Solunum Anomalileri

Boğazdaki tümörler, göğüs boşluğu, ses tellerinde işlev bozukluğu, üst solunum yolu anomalileri, dolaşım sistemi ile ilgili sorunlar ve doğuştan kalp sorunları hırıltıların nadir nedenleri olabilir.

  1. Bronkopulmoner Displazi

Bu durum , doğumda akciğerleri az gelişmiş olduğundan ventilatöre ve oksijen desteğine ihtiyaç duyan prematüre bebeklerde gelişir ve genellikle bebeklerde hırıltıya neden olur.

Bebeklerde Hırıltı Belirtileri

Hırıltıların en belirgin belirtisi, bebek nefes alıp verirken çıkan ıslık veya tıkırtı sesidir. Ancak ses çok duyulmuyorsa ve bebeğinizin solunumunun normal olmadığından şüpheleniyorsanız, bebek hırıltısının en yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Bebek normalden daha hızlı göbek hareketleri gösterecektir. Göğsün genişlemesini ve daralmasını bile görebiliriz.
  • Nefes alırken boyun kaslarının gerildiğini görüyorsanız, bebek nefes alırken sıkıntı yaşıyor demektir.
  • Burun delikleri tekrar tekrar alevlenir ve tamamen açık kalır. Bebek nefes verirken ıslık sesi duyulur.
  • Cilt soluk, kızarmış ve mavi olur. Bazen kırmızı bile olabilir. Bunun nedeni kandaki oksijen eksikliği olabilir.
  • Soğuk algınlığı, öksürük ve ateş
  • Hızlı kalp atımı
  • Terlemek
  • İştahsızlık
  • Titreme
  • Göğüste tıkanıklık, burun akıntısı , sürekli hapşırma
  • Kaşıntılı ve sulu gözler
  • Boğaz ağrısı ve boğulma

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar